Geplaatst op door Diana Polder

Regelmatig krijgen we van lezers te horen dat zij, door het lezen van MIJN BOEK, ‘hét’ gevonden denken te hebben. ‘Het’ is voor elk van deze lezers anders en kan bijvoorbeeld zijn: een inzicht, een goed gevoel, een oplossing. Na verloop van tijd gaan ze verder op hun zoektocht. Op weg naar nieuwe ervaringen.

‘If you think you know, but you don’t do, you don’t know’

Wat maakt een mens een zoeker? En waarom blijft een zoeker een zoeker? In deze blog vertel ik je hoe Berend en ik vanuit onze denkwijze kijken naar de zoektocht van Menszijn. Waardoor komt het dat datgene waar je naar zoekt, nooit wordt gevonden door iets te doen. Het enige wat je hoeft te doen, is ontvangen van jouw gewenste situatie.

Met doen om te zijn bereik je niets

Voordat ik Berend leerde kennen, en hij mij meer vertelde over zijn denkwijze, was ik een typische zoeker met de allesomvattende vraag: Wat moet ik doen om te kunnen zijn? Nieuwgierig als ik was, heb ik hiervoor van álles geprobeerd: psychotherapie, tantra, reiki, Kundalini Yoga, NEI, FTE, NLP, dagenlange persoonlijke ontwikkelingstrainingen met veelbelovende namen als ‘The Essence’, ‘The Source’, ‘Beyond Doubt’ en ‘Symphony’. Jarenlang beoefende ik ook Transcendente Meditatie, het Siddhi-programma.

Enfin, noem het en ik heb het gedaan! Het heeft mij ontroerende, grappige, de meest verschrikkelijke en prachtige ervaringen opgeleverd. En veel, héél veel geld gekost. Al deze ervaringen zijn ervaringen gebleven. Vaak van korte duur. Niets heeft op mij een blijvend effect gehad. Hoewel? Van alles wat ik heb gedaan, is Transcendente Meditatie het enige wat mij zo duidelijk Het Bewustzijn heeft doen ervaren en het Menszijn deed oplossen. Juist door het niets doen, bereikte ik meer, maar dan ook alleen tijdens de meditatie. Na een meditatie ben ik -tsjoep- weer heerlijk terug in mijn Menszijn! Ik leerde ervan dat je altijd iets moet doen om simpelweg in een staat van zijn te zijn.

Kort wat theorie over onze denkwijze..

In MIJN BOEK beschrijven we dat er een producent is van jouw realiteit. Deze producent noemen wij Het Bewustzijn en deze bestaat uit alle gedachten van alle mensen die leven en geleefd hebben. Dit is energie. Wij zijn Het Bewustzijn. Wij ervaren ons Menszijn. Als jij jouw gewenste situatie communiceert aan Het Bewustzijn, zal deze dit produceren voor jou om te ontvangen.

Van onbegrensd naar afgescheiden zijn

Een jong kind is Het Bewustzijn; het heeft geen besef van identiteit. Heel plotseling is er in een split-second een gevoel bij het kind dat het een zelf heeft. Dat moment is voor iedereen anders en wordt doorgegeven door ouders. Zij zijn (ook) opgevoed met de gedachte dat zij een afgescheiden individu zijn.

Wat energetisch gebeurt op zo’n moment, is dat je vanuit ‘Het Bewustzijn’ dat grenzeloos is, afgescheiden raakt en terechtkomt in het Menszijn dat begrensd is.

De zoektocht begint vaak als je ouder bent. Waar je vanuit Menszijn naar verlangt, is om niet afgescheiden te zijn. Je wilt terugkeren naar het grenzeloze ‘Het Bewustzijn’. Je gaat bijvoorbeeld (net als ik in het verleden heb gedaan) mediteren, doet cursussen of leest boeken. Je zoekt naar ‘iets’ waar je het nooit zal vinden, want hoe kan je iets vinden, wat je al bent? Je bént Het Bewustzijn.

‘Tijdens het zoeken, denk je dat je dingen moet doen om Het Bewustzijn te ervaren’

Het ontvangen van jouw gewenste situatie

Alles wat je doet, leidt af van datgene wat je bent, waar je naar verlangt. Als je onze denkwijze toepast, hoef je alleen te ontvangen. Dat is wat je doet: ontvangen; het ontvangen van jouw gewenste situatie. De denkwijze beschreven in MIJN BOEK kan jou geen peace of mind, zakelijk succes of welke-gewenste-situatie-dan-ook doen ontvangen. Dat kan alleen jijzelf. It is all in the mind first.

‘Begin met te accepteren dat je eerst Het Bewustzijn bent en in de tweede plaats je Menszijn’

Als een monnik mediteert, zie je dat hij een ritueel uitvoert. Hij omringt zich met het geluid van klankschalen en de geur van wierrook. Je denkt dat dit ritueel ervoor zorgt dat hij leeft vanuit Het Bewustzijn.

Wat je doet vanuit Menszijn is zoeken naar hoe en wat een ander doet om deze staat-van-zijn te ontvangen. Je kopieert zijn of haar ritueel. Groot is je teleurstelling als dit gekopieerde ritueel niet tot hetzelfde resultaat leidt. Wat voor jou niet zichtbaar is, is de boodschap die de monnik non-verbaal communiceert aan Het Bewustzijn: ‘Als ik luister naar deze klankschaal en me omgeef met wierrook, ben ik in Het Bewustzijn’.

Communiceer daarom altijd jouw gewenste situatie.

Kijk wat het met je doet als je regelmatig tegen jezelf de zin herhaalt: “Ik ben Het Bewustzijn”.

Vanuit je Menszijn kan jij werkelijk álles inzetten om jouw gewenste situatie te ontvangen. Om te ontvangen is het gevoel dat je erbij hebt belangrijk: ‘Na een wandeling voel ik mij heerlijk’, ‘Na deze cursus voel ik mij supertof’. Oefen eens in kleine stapjes. Begin vandaag met het formuleren van jouw gewenste situatie. Wat wil jij vandaag ontvangen? ‘De zon schijnt’. ‘Ik drink een heerlijk kopje koffie’. ‘Ik heb een parkeerplek’. ‘Ik ben gelukkig’.

Begin klein en kijk wat jij ontvangt vandaag. Kijk of je er iets voor moest doen of dat jij jouw gewenste situatie ontvangt.

Na het schrijven van MIJN BOEK is aan mijn zoektocht een einde gekomen. Alle vragen die ik had, zijn beantwoord. Vanuit mijn Menszijn blijven er altijd vragen; elk antwoord leidt tot een nieuwe vraag. Hoe meer ik weet, hoe meer ik weet hoe weinig ik weet. Wat ik wel weet? Het leven is simpel. Wij mensen maken het uitermate gecompliceerd.

Als jij kunt omarmen dat je Het Bewustzijn bént, dat je hiervoor niets anders hoeft te doen dan te ontvangen, stopt je zoektocht.

Diana Polder