Vervolg Hans Top vertelt over MIJN BOEK

Hoe bedoel je dat?
“Wat er in MIJN BOEK staat, is voor mij een bevestiging en tegelijk ook een aanvulling op hoe ik al denk. Af en toe heb ik het er met mijn vrouw over, want ook zij heeft MIJN BOEK gelezen. Wij herkennen nu allebei dingen die in het boek staan. We praten er ook over met anderen en die worden nieuwsgierig en zijn meestal wel geïnteresseerd. Ik probeer ze uit te leggen hoe hun denken van invloed is op hoe zij zijn en wat ze doen en hoe ze zich voelen. En er zijn best veel mensen die hier open voor staan, merk ik.”

‘Probeer tegenslag te zien als iets positiefs, iets waar je van kunt leren of als onderdeel van waar je mee bezig bent of waar je naar toe wil. Je Gewenste Situatie dus’

Je geeft aan dat je denkt dat andere mensen veel baat bij MIJN BOEK zullen hebben, maar zijn er ook dingen die je er zelf uitgehaald hebt?
“Ik wist al dingen die in MIJN BOEK staan, maar door MIJN BOEK te lezen, is me dit nog veel meer duidelijk geworden. Hoe belangrijk je perspectief is op zaken, ik bedoel dat je manier van denken heel erg van invloed is op hoe het met je gaat. Een positieve mind-set is erg belangrijk. En ook belangrijk is dat je je niets aantrekt van wat anderen denken en vinden over wie je bent en wat je doet.“

Kan je daar een voorbeeld van geven?
“Jawel! Als je het hebt over mind-set, dan is mijn privésituatie wel een goed voorbeeld. Ik heb een hartinfarct gehad en twee hartoperaties. Dit speelde allemaal terwijl mijn vrouw ook ernstig ziek was. Uiteindelijk heb ik een keer acht dagen in een soort coma gelegen en toen kwam ik er weer uit. Ik kreeg veel medicatie mee vanuit het ziekenhuis. Ik kreeg te horen dat ik moest stoppen met werken in mijn eigen bedrijf en dat ik nooit meer mijn hobby, lange afstandslopen, zou mogen en kunnen uitoefenen. Plus dat ik een flinke bak medicatie moest innemen voor de rest van mijn leven."

"Ik wilde zo snel mogelijk weer aan het werk en ook weer hardlopen! Dat zag ik ook voor me. Binnen vier maanden liep ik alweer hard en was ik weer aan het werk. Ik nam na twee weken al geen chemische medicatie meer, alleen Chinese kruidenmedicatie. De artsen snapten er niets van dat ik zo snel weer op de been was en na een paar maanden alles weer kon doen wat ik voorheen ook deed. Ik heb me dus niets aangetrokken van wat de artsen hebben gezegd.”

Dat is wel een opmerkelijk verhaal! Hoe is de denkwijze die ook in MIJN BOEK staat daarop van invloed geweest?
“Probeer tegenslag altijd te zien als iets positiefs, iets waar je van kunt leren of als onderdeel van waar je mee bezig bent of waar je naar toe wil. Je Gewenste Situatie dus. Alles heeft betekenis, dat geef je er zelf aan. Probeer dit dan positief te doen. Als je dat doet kun je dingen makkelijker loslaten en dan word je meer ontspannen.
Ik maakte me niet druk over de uitkomst, want ik wist dat deze goed zou zijn. Kijk altijd naar het einde van de tunnel, je Gewenste Situatie. En wat ook belangrijk is, is dat je je eigen plan trekt. Houd je bezig met jezelf en niet te veel met anderen. Iedereen vindt altijd wel wat, het gaat erom wat jij vindt.”

Je gewenste situatie Hans Top vertelt


Bedoel je dat het je moet dienen en dat je in je eigen wereld blijft?
“Ja precies! Ik trek me niets aan van wat andere vinden van mij of over de dingen die ik doe. Natuurlijk overleg ik wel privé en ook in mijn bedrijf, maar ik wijk in principe nooit af van mijn doel of Gewenste Situatie. Soms heb ik wel eens een discussie hoor. Zeker in mijn werk gebeurt dit wel eens. Ik probeer iemand dan mijn visie uit te leggen, maar als ik merk dat het niet lukt dan laat ik het ook helemaal los. En dat scheelt mij veel energie, want spanning kost veel energie.
Mensen die mij in de weg lopen, die ga ik zelf uit de weg. Het typische is dat ze ook heel vaak zelf op de een of andere manier verdwijnen uit mijn leven.
Het is in ieder geval zo dat het niet zo belangrijk is wat anderen vinden van de dingen waar jij naar verlangt of wat ze vinden van de manier waarop jij de dingen doet. Zij staan niet in jouw schoenen. En andersom werkt het ook zo. Zij kunnen niet zomaar kopiëren wat jij doet. Wat voor de ene perfect werkt, dat werkt voor een ander helemaal niet. Of maar een beetje.”

Hoe ga jij om met Gewenste Situaties?
“Een zakelijk voorbeeld is dat in mijn vakgebied van dakdekken je met offertes werkt en soms met aanbestedingen. Ik weet gewoon dat ik de opdracht krijg, als bij wijze van spreken tien andere bedrijven zich ook aanbieden. Dat weet ik gewoon! Ik zie het voor me en dan gebeurt het ook op die manier. Net zoiets als dat ik al heel lang wist dat ik miljonair zou worden en zo voelde ik mezelf ook. Als ‘miljonair worden’ iets is dat je écht wil, dan word je dat. Of zoals in MIJN BOEK staat: Je bent het al!"

"Zo heb ik dat ook met mijn bedrijf gedaan. Ik zag voor mezelf het hele plaatje al voor me en ik voelde ook dat ik een succesvol bedrijf had. Ik wist ook hoe mijn bedrijfspand er uit zou zien. Ik zag het complete plaatje voor me. Binnen twee jaar kon ik een eigen pand kopen, terwijl de bank eigenlijk cijfers nodig had van de eerste drie jaar. Ze snapten niet hoe ik dat zo snel voor elkaar had gekregen.”

‘Ik weet gewoon dat ik de opdracht krijg, als bij wijze van spreken tien andere bedrijven zich ook aanbieden’

Wat mooi dat het zo snel is gegaan
“De meeste mensen stellen allerlei doelen als ze een bedrijf hebben, terwijl voor mij altijd het belangrijkste was dat ik leuk werk heb. Dit werk doe ik inmiddels al meer dan 40 jaar.”

Dat is een lange tijd, denk je zo langzamerhand al aan stoppen?
“Nee hoor, ik vind het nog steeds heel leuk werk en ik heb er veel plezier in. Iedere morgen sta ik om 5 uur op, samen met mijn vrouw. Dan drinken we koffie en dan begin ik aan mijn werkdag.”

Komt het voor dat mensen negatief zijn over jouw visie en hoe ga je ermee om?
“Op de eerste plaats gaat het erom dat je je niets aantrekt van anderen. Ik stel dan gewoon vragen: Wil je niet of geloof je mij niet? Of wil je niet meewerken? Nou, dan niet! Het gaat er absoluut niet om wat zij vinden. Blijf bij jezelf en doe wat jou dient en wat jij wil en wat goed is voor jou.”

Heb je nog een algemeen advies aan MIJN BOEK lezers?
“Lees het boek een paar keer en probeer een paar mensen om je heen te verzamelen die MIJN BOEK ook lezen en er mee aan de slag gaan. Dit zodat je dingen met elkaar kunt bespreken en delen. Ik ben zelf al langer bekend met de materie, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen nieuw is.”

Vervolg LinkedIn


Wist je dat er van MIJN BOEK ook Masterminds zijn, waarbij we eens per maand samenkomen om verschillende thema’s te bespreken en antwoord te krijgen op vragen?
“Ja ik weet het en dat is een mooi idee. Ik zou dat zelf ook wel graag willen hier in Groningen of omgeving. Ik denk namelijk dat je heel veel van elkaar leert en je ontmoet ook weer andere mensen dan diegenen die zich al in je netwerk bevinden. Dat is leuk. “

Ik heb begrepen dat jij ook al een behoorlijk aantal boeken cadeau hebt gedaan aan mensen, hoe kom je op het idee om dat te doen?
“Dat klopt, dat komt omdat ik er zo enthousiast over ben en ik gun mensen MIJN BOEK. Een aantal naasten hebben het boek van mij gekregen. Dit omdat ik echt denk dat ze hier beter van worden als ze het gaan lezen en gaan toepassen. Doordat ik er regelmatig over praat, stellen mensen ook vragen over MIJN BOEK aan mij.
Ik gun mensen echt een beter leven en probeer eenieder die het moeilijk heeft te helpen. MIJN BOEK draagt daaraan bij. Zo sponsort ons bedrijf bijvoorbeeld een handbiketocht voor mensen met spierziekten, waarbij zij in Oostenrijk over een berg heen rijden. De organisatoren van die tocht hebben van mij MIJN BOEK gekregen. Zij organiseren dit weer vanuit het Beatrixfonds, dat is verbonden aan het UMC in Groningen. Ik heb de organisatoren van de tocht MIJN BOEK gegeven, omdat ik denk dat zij er vanuit hun werk echt iets aan hebben. Ook in verband met het begeleiden van de mensen die de tour rijden. Ze zijn het boek nu aan het lezen.
Een tijdje geleden was ik op een presentatieavond van ze. Toen lag MIJN BOEK pontificaal op de tafel. Iedereen kon MIJN BOEK duidelijk zien liggen en de presentator wees er ook een paar keer naar. Dat vond ik heel bijzonder. Wat zij bijvoorbeeld vooral interessant vinden, is hoe je het beste om kunt gaan met weerstand.”

Hoe bedoel je dat?
“Weerstand in jezelf, wanneer je je in een bepaalde situatie bevindt. Bijvoorbeeld mensen die gehandicapt of ziek zijn. Hoe kun je hen goed op weg helpen? En je hebt ook wel eens te maken met weerstand van de buitenwereld. Als je dingen niet aanvaardt of accepteert voor wat ze zijn, dan houd je vaak situaties in stand. Dat is wat MIJN BOEK je kan leren, om anders om te gaan met zulke situaties.”

Heb je zelf wel eens te maken met weerstand van jezelf of de buitenwereld?
Van mezelf eigenlijk bijna niet. Dat gaat goed en sinds ik MIJN BOEK heb gelezen gaat dit nog beter. Vanuit de buitenwereld kom ik soms weerstand tegen en dan ligt het eraan van wie de weerstand komt. Soms raakt het mij even, meestal niet. Ik haal dan mijn schouders op. Iedereen mag zijn of haar mening hebben, want we hebben ook allemaal een eigen Gewenste Situatie. Ik blijf dan bij die van mij, dat beeld ik me in, ook hoe ik me daarbij voel en heel vaak gebeurt het dan ook zo.
Probeer de negatieve dingen om te buigen naar iets positiefs, dat staat ook in MIJN BOEK. Er is altijd wel iets positiefs te vinden, al is het maar 2%. Die paar procent maakt iets dan de moeite waard, je hebt geleerd of een ervaring opgedaan. Het is een kwestie van perspectief. Hoe kijk je naar iets. “

‘Als je dingen niet aanvaardt of accepteert voor wat ze zijn, dan houd je vaak situaties in stand. Dat is wat MIJN BOEK je kan leren, om anders om te gaan met situaties’

Voor wie denk jij dat MIJN BOEK geschikt is?
“Ik denk vooral voor denkers. Iedereen die nadenkt en zich meer bewust wil worden van eigen denken en handelen en daarin dingen wil aanscherpen en verbeteren.
Ik bedoel mensen die bewust in het leven staan of bewuster in het leven willen staan. Dat je, hoe zal ik het zeggen, meer gerichter leeft in plaats van maar ‘iets’ doet omdat het zo moet of verwacht wordt van je. Mij valt op dat mensen veel rekening houden met wat andere van hen vinden of hoe ze over hen denken. Als je dat meer of helemaal los kan laten ga je je vrij(er) voelen.”

Hans vervolgt: “Zakelijk of privé dat maakt niet uit. Mijn partner heeft kanker gehad en was daarna een periode erg neerslachtig, zij is MIJN BOEK gaan lezen en is toen anders tegen haar ziekte aan gaan kijken en naar wat ze heeft meegemaakt. We hebben het allebei fysiek behoorlijk zwaar gehad. Het is dan maar net hoe je daarmee omgaat. Wij proberen nu andere mensen te helpen als ze in een lastige situatie zitten. MIJN BOEK helpt daar enorm bij. Vandaag is een nieuwe dag en wat gebeurd is, is onbelangrijk. Kijk vooruit!”

Dat is dus best een behoorlijk grote doelgroep?
“Dat klopt, eigenlijk is MIJN BOEK voor iedereen die geïnteresseerd is in een verbetering van zijn of haar leven. Ik denk, eerlijk gezegd, dat het vooral de groep mensen aanspreekt die openstaat voor verandering en bewustwording. Daar staat ook iets over in MIJN BOEK, over ‘leer- en veranderbereidheid’, dat moet wel in je zitten. Als je wil dat dingen anders worden dan moet je anders gaan denken en dan gaan heel veel dingen ook anders. Een soort logisch gevolg zeg maar.”

Dat is inderdaad een belangrijk speerpunt in MIJN BOEK. Komt het voor dat mensen het niet eens zijn met jouw gedachtegang?
“Tuurlijk en dat dat mag ook. Dat raakt me soms even, maar vervolgens blijf ik in mijn wereld en beeld ik me in hoe ik het graag zie. Dingen moeten mij dienen en dan is het goed. Ik maak me niet meer druk of geen zorgen om dingen. Mijn zoon heeft mijn redelijk nieuwe auto total-loss gereden. Ik ben daar even boos over geweest, maar ben dan vooral blij dat hij heelhuids uit die auto gekomen is. We hebben een andere auto gekocht. Het is dan uiteindelijk maar een auto en ik heb het geld om een andere te kopen.”

Hans gaat verder: “Ik jaag trouwens geen geld na, ik heb vooral veel plezier in mijn werk. Als ondernemer moet je absoluut bezig zijn met je Gewenste Situatie. Stel jezelf voor: wat ga ik bereiken? Hoe ziet dat eruit en hoe voelt dat? Hoeveel omzet ga ik behalen?
In mijn bedrijf is saamhorigheid heel belangrijk. En dat resoneer ik ook op, dus die mensen komen ook op mijn pad en gaan voor mij aan het werk. “

“Nogmaals, blijf bij jezelf! Wat voor een ander goed werkt, hoeft voor jou niet te werken op dezelfde manier. Net als bij bijvoorbeeld een trainingsschema. Mijn schema probeerden anderen ook uit, maar dat werkte niet voor hen. Ik had een totaal ander leven en mijn schema was daarop afgestemd. Dat geldt in het dagelijks leven ook voor iedereen. Doe die dingen die jou dienen, dan gaan veel zaken je gemakkelijker af, zowel persoonlijk als in je werk!

Dat lijkt me een mooie en wijze afsluiter van dit interview. Dank je wel Hans!

Wil je meer weten over MIJN BOEK, download dan het eerste hoofdstuk gratis!